پوسیدگی دندان و ترمیم آن
پوسیدگی دندان یک بیماری باکتریایی است که از ترکیب باکتریها، قند، و مینرالهای دندان ناشی میشود. باکتریها در پلاک دندان، لایهای لزج روی دندان، ایجاد میکنند و اسیدهای تولید شده توسط آنها باعث حل شدن مینرالهای دندان و ایجاد حفرات یا پوسیدگی میشوند. اگر این فرآیند درمان نشود، پوسیدگی به تخریب ساختار دندان و از دست دادن آن منجر میشود. برای پیشگیری، مراقبت منظم از دهان، کاهش مصرف شکر، استفاده از محصولات حاوی فلوراید، و بازدیدهای دورهای از دندانپزشک ضروری هستند.

برای گرفتن مشاوره پوسیدگی دندان و برنامه درمانی برای ترمیم با دندانپزشکان گروه آلفا شهر سنندج در تماس باشید.
دلایل پوسیدگی دندان:
پوسیدگی دندان ناشی از ترکیب فرآیندهای شیمیایی، باکتریایی، و تأثیرات مکانیکی است. عوامل مختلفی میتوانند به ایجاد پوسیدگی دندان منجر شوند، اما دلایل اصلی شامل:
۱. باکتریها:
– این باکتریها در دهان وجود دارند و با مصرف شکر و ترکیب باقیماندهی غذا با ایجاد اسید، به پوسیدگی دندان کمک میکنند.
۲. شکر و غذاهای قندی:
– مصرف شکر و غذاهای غنی از قند، باعث افزایش تولید اسید توسط باکتریها میشود و با ایجاد زمینه اسیدی، به تخریب اجزای سخت دندان کمک میکند.
۳. نقص در بهداشت دهان:
– عدم شستشوی دهان به صورت منظم و صحیح، موجب انباشت باکتریها و ترکیبات شیمیایی در دهان میشود که باعث افزایش خطر پوسیدگی میشود.
۴. فاقد فلوراید:
– فلوراید یک عنصر معدنی است که به قوت دندانها کمک کرده و از افزایش مقاومت در برابر اسیدهای باکتریایی جلوگیری میکند. نقص در دریافت فلوراید ممکن است خطر پوسیدگی را افزایش دهد.
۵. ژنتیک:
– برخی افراد به دلیل ویژگیهای ژنتیکی ممکن است به طور موردی به پوسیدگی دندان مبتلا شوند.

پیشگیری:
1. شستشوی دهان:
– استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید و مسواک طی ۲ دقیقه در هر بار شستشو، دندانها را از باکتریها و ذرات غذایی پاک میکند.
2. کاهش مصرف شکر و قند:
– مصرف غذاهای قندی و شیرینیها را محدود کرده و مراقبت از مواد غذایی با قند بالا را افزایش دهید.
3. بازدیدهای دورهای از دندانپزشک:
– بازدیدهای دورهای از دندانپزشک برای تشخیص زودهنگام و درمان به موقع مشکلات دندانی اهمیت دارد.
4. مصرف آب حاوی فلوراید:
– مصرف آب شهری که حاوی فلوراید است، میتواند به تقویت دندانها کمک کند.
5. استفاده از جرم گیر دندان:
– استفاده از جرم گیر دندان برای پاکسازی دهان از باقیماندههای غذا و باکتریها به خصوص در فضاهای بین دندانها حائز اهمیت است.
ترمیم دندان یکی از مهمترین حوزههای دندانپزشکی است و به وسیلهٔ این روش، دندانهای آسیب دیده به وضعیت اولیه و عملکرد نرمال خود باز میگردند. این عمل اغلب توسط
دندانپزشکان تخصصی در زمینهٔ ترمیمهای دندانی انجام میشود. در زیر توضیحاتی در مورد روشها و موارد مختلف مربوط به ترمیم دندان آورده شده است. ترمیم دندان علاوه بر اینکه به زیبایی دندانها کمک میکند، همچنین به حفظ عملکرد صحیح دندانها و جلوگیری از پیشرفت بیماریها و تضعیف دندانها کمک میکند. در هر صورت، انتخاب نوع ترمیم به ویژگیهای بیمار و نیازهای دندانی او بستگی دارد، و تصمیم نهایی توسط دندانپزشک با توجه به شرایط خاص فرد گرفته میشود.
ما در آلفا با بهترین روش های درمان و به روزترین مواد و تجهیزات پزشکی کلیه خدمات ترمیمی در حوزه دهان و دندان را ارائه می دهیم
درمان
درمان پوسیدگی دندان به شکلی است که دندان آسیبدیده را بازسازی و بهبود میبخشد. این درمانها
به نحوهٔ گسترده آسیب دیدگی دندان و وضعیت فرد بستگی دارند. در زیر، چند روش درمان پوسیدگی دندان آورده شده است:
ترمیم اولیه دندان:
– معمولاً در مراحل ابتدایی پوسیدگی، از ترمیمهای دندانی استفاده میشود. این شامل پر کامپوزیت، پرههای سمنتی، یا آمالگام میشود. هدف از ترمیم دندان، بازگرداندن ساختار دندانی از دست رفته و جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی است.
ترمیمهای آنلی و اینلی:
– در صورتی که پوسیدگی به حدی پیشرفت کرده باشد که ترمیمهای سطحی کافی نباشد، از ترمیمهای آنلی (Inlay) یا اینلی (Onlay) استفاده میشود. این ترمیمها میتوانند در آسیبدیدگیهای متوسط تا شدید موثر باشند.
کانال ریشه (روت کانال):
– در صورتی که پوسیدگی به ساختار داخلی دندان، به عنوان لبهٔ نخستین نفوذ کرده باشد و باعث التهاب و آسیب به اعصاب و عروق دندان شده باشد، ممکن است نیاز به کانال ریشه داشته باشید. در این روش، اعصاب و عروق آسیب دیده حذف و فضای داخلی دندان تمیز شده و پس از آن، دندان با مواد مخصوص پر میشود.
استفاده از کراون (تاج دندانی):
– اگر پوسیدگی به حدی پیشرفت کرده باشد که دندان دچار ضعف شده و ترمیمهای معمولی کافی نباشد، امکان استفاده از کراون وجود دارد. این تاجها میتوانند ساختار دندان را تقویت و به حالت طبیعی بازگردانند.
کشیدن دندان:
– در برخی موارد، اگر پوسیدگی به حدی پیشرفت کند که دندان قابل درمان نباشد، انجام عملیات کشیدن (خارج کردن دندان) ممکن است لازم شود. پس از کشیدن، ممکن است گزینههای جایگزین مثل ایمپلنت یا پروتز دندان در نظر گرفته شود.